2011. december 9.


Az előző bejegyzéshez egy kicsit visszatérve:)
A panama=minimatt=gabardin=napszövet??? Mert azt tudtam, hogy gabardin=minimatt, de akkor ez a négy jelző egy anyagot jelezz???
A kedvenc méteráru boltomban is utána járok, de hátha valaki pontosan tudja...:)???

8 megjegyzés:

M-ici írta...

Na ez úgy van, hogy a panama, az egy pamut alapanyagú, a legsűrűbb kockás szövetképű kelme, lényegében a keresztszemes hímzők által használt legsűrűbb anyag, olyan mint az Adria vászon, de ugye ez panama. Természetesen ruházati célra is alkalmas, de inkább hímezgetnek rá.

A minimatt az full poliészter szálas anyag, ami küllemében nagyon hasonló a napszövethez.

A napszövet viszkóz alapanyagú, emiatt kellemesebb a viselete, ezért aztán szívesebben használják felsőruházatnak, de ő is sokkal inkább a hímzőket szolgálja ki. És mivel a panamánál jóval sűrűbb a szövése, nem a keresztszemes hímzés alapja, hanem az autentikus népi hímzésekhez jó. De fanatikusok használják keresztszemeshez is.

A gabardin a minimattnak egy sűrűbb szövésű, rugalmas szálat tartalmazó változata. Keresztirányban rugalmas. Kötésében más ez az anyag, mint az előző három, ugyanis ez sávolyszövésű.

Tehát az egyenlőségjelek nem állják meg a helyüket. Négy teljesen különböző anyagról beszélünk. Ezek összemosása slendriánság. Sokszor tapasztaltam, hogy méteráruboltokba beállítanak olyan embereket, akiknek lila fingjuk sincsen a kelmékről, max. esetleg tudják használni az ollót és ismerik a centit, és ők szórják az ilyen fals infókat.

Katónak abban igaza van, hogy a napszövet strapabíróbb, ugyanakkor foszlós. A minimatt ránézésre ugyan az, mint a napszövet, de nem foszlik, mert a készítése során szerintem jól összeégnek (egymásba kapaszkodnak) benne a poliészterszálak.:) A panama viszont mivel nem annyira sűrű kötésű, mint a napszövet és a minimatt, ezért lazább is, nem mondanám túlzottan strapabírónak, és hát ő is foszlós fajta.

Mamis írta...

Hűűű!Ez igen Mici!!!Nagyon szépen köszönjük a kimerítő választ.Mert sajnos a neten is egyes boltok úgy hírdetik, hogy pl. a minimatt és a gabardin ugyanaz az anyag:).De akkor ezek közül Te melyiket használnád ilyen szatyrok varrására???

M-ici írta...

Mamisom, nagyon őszintén szólva én egyiket sem. Praktikum szempontjából a minimatt és a gabardin, mert nem gyűrődnek. De ezek olyan műűű anyagok, nem szeretem őket. A panama ugye kiesik, a napszövet meg sajnos gyűrődős egy kicsit.
A molinós megoldás azért tetszik, mert maga a hímzett rész bármiből is van, nincs kitéve túl nagy igénybevételnek, ezért nem kopik, nem gyűrődik. A benne megbújó, elkopó szarrrá gyűrt molinót meg bármikor cserélheted. És mindenhez képest kisebb helyen elfér. És hát terhelhetőség szempontjából sincs szerintem akkora lényege, hogy erősebb, vagy gyengébb anyagot használsz-e, mert nem gigaszatyrok ezek.
Van még pár érvem a molinó mellett, de az általad felsorolt anyagok ellen meg csak ennyi, hogy nem szeretem őket.

Mamis írta...

Jól elbeszélgetünk...:)
Én személy szerint ezek közül az anyagok közül egyiket sem használom. Vagy vékony farmeranyagból készítem, vagy vászon anyagból. A molinót nem próbáltam még, de lehet, hogy most jött el az idő...:)

Cathlen-Kata(katamese.hu) írta...

Én a felsoroltakból a panama vásznat ismerem, bevallom utálom, mert nem mindegyik szabályos. Nagy általánosságban kevés keresztszemező használna emiatt.
Laza plötty anyag.....
A napszövetre sokat dolgoztam amikor még Kalocsai terítőket varrtam,én drukkoltam, és hímeztem kézzel, előszeretettel használják ma is erre a célra. A magas hőt nem bírja sajnos :-( vasalni csak vizes ruhán át, vagy félnyirkosan lehet, különben a vasaló meghúzza és ronda lesz.

A minimatt, és a gabardin anyagokat nem ismerem. De kétlem, h a fentiekkel kapcsolatban lenne.

Cathlen-Kata(katamese.hu) írta...

A keresztszemezők által használt legsűrűbb anyag az minimum a 40 countos lenvászon, de létezik ennél sűrűbb is!
Bocs, ha belekotty:-))

M-ici írta...

Xszemezéshez persze minden kockás szövetképű, vagyis panama-kötésű anyag alkalmas, így a lenvászon is. :) A mo-i textilkereskedésekben jellemzően elérhető Aidák (hímzővásznak) között a panama a legsűrűbb, talán így helyesebb a mondatom.

Cathlen-Kata(katamese.hu) írta...

Igaza van Mici, csak mi xszemezők kézimunkaboltban vesszük az anyagot és nem textilkereskedésben.
(aranyáron :-( )